Baby’s en zindelijkheid, wat ga ik doen?

luierZoals jullie weten ben ik aan het eind van mijn zwangerschap. Ik vond het heerlijk om de kennis over baby zindelijkheidscommunicatie (bzc) of elimination communication (ec) weer even op te frissen met het boek Je baby op het potje. Eerder las ik al The Diaper-free Baby. Ook Zindelijk maken is kinderspel heb ik met interesse gelezen, wat overigens wel iets anders is, waarbij je begint wanneer je kind ongeveer kan lopen.

Mijn ervaring

Ik begon met mijn dochter toen ze 6 maanden was. Toen las ik er voor het eerst over en ben ik direct begonnen. Helaas konden mijn dochter en ik geen signalen meer ontdekken, die gaf ze niet meer. Ik deed haar dus systematisch af en toe op het potje, wel dagelijks. Zo hebben we een paar maanden geen poepluiers gehad, omdat ze dat altijd ’s ochtends na de ochtendvoeding deed en wachtte tot ik haar op het potje zette. Heerlijk was dat. Ook zaten er veel nagenoeg droge dagen tussen. Het ging eigenlijk ontzettend goed. Toen werd ze ziek en is het hele schema in de war gekomen, wat we nooit meer echt hebben teruggevonden. Uiteindelijk is ze toch zindelijk geworden voor haar 2e verjaardag.

Dit kost tijd en energie

Omdat ik er toen al een hele tijd mee bezig ben geweest, weet ik wel hoeveel energie en tijd dit kost. Uiteindelijk wordt het minder (zoals bij zoveel dingen bij baby’s). Het is niet iets wat je even doet. Ik ben heel enthousiast en het trekt me wel echt, vooral omdat ik nu kan beginnen voordat de signalen e.d. afgeleerd zijn.

Even afwachten!

Mijn voornemen is om het even aan te kijken in de kraamtijd en de weken erna. Kijken of ik denk dat ik het kan. Niet fysiek ofzo, maar dat ik weet dat ik er op een ontspannen manier mee om kan gaan. Kijken of het lukt met de peuter erbij. Kijken hoe alles thuis gaat en hoe het met de kleine man gaat. Natuurlijk let ik er nu extra op. Ik weet wat die fonteintjes bij de luierwissel betekenen. Voor je het weet, ben ik al begonnen 😉

2014-06-12T09:56:30+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

3 Reacties

 1. Anne juni 12, 2014 om 1:47 pm- Antwoorden

  Op ONbeurs kun je een workshop volgen 😉

  • sharon juni 13, 2014 om 8:47 am- Antwoorden

   lijkt me ontzettend leuk, jammer dat het voor mij niet lukt morgen om te gaan!! Ik zet mijn zinnen op november 😉

 2. Eli juni 13, 2014 om 5:08 pm- Antwoorden

  Ja ik geloof er in maar niet dat ze al zindelijk zijn bij een jaar. Ik ben begonnen met 14 maanden (zindelijk maken is kinderspel) en zo blij dat we al die poepluiers niet gehad hebben maar ze is nu met 21 maanden nog niet zindelijk. Sinds deze week geeft ze het aan maar eigenlijk iets te laat nog. Maar ben er van overtuigd dat ze voor haar tweede zindelijk is.

Geef een reactie