Baby zindelijkheidscommunicatie: wat is het niet?

Baby zindelijkheidscommunicatie: wat is het niet?
juni 6, 2014 sharon

luierJammer genoeg is baby zindelijkheidscommunicatie niet heel erg bekend in het Westen. Ik vind dat jammer, want er heerst veel onwetendheid rondom het zindelijk maken van kinderen. Vooral zindelijkheidscommunicatie rondom baby’s dus 😉 Als mensen er ook maar iets van horen, hebben veel mensen ook de neiging er meteen een mening over te hebben, op basis van eigen ‘horen zeggen’ bijvoorbeeld.

De bekende uitspraken, zoals

– ze kunnen pas zindelijk worden als ze eraan toe zijn
– ze hebben geen controle over hun sluitspieren
– baby’s kunnen niet zindelijk worden
– baby’s moeten zoveel
– waarom moet een baby al zo vroeg presteren?

Baby’s en zindelijk zijn

Enige verdieping in het onderwerp leert dat dit allemaal wel meevalt. Baby’s hebben wel controle over hun sluitspieren, dat merk je heel snel als je ermee bezig bent. Baby’s kunnen zindelijk zijn, dat bewijzen miljoenen baby’s op deze wereld. Net zoals een baby ‘moet’ eten, leer je een baby om zijn behoefte te doen. Het heeft niet zozeer met ‘moeten’ te maken, maar met een andere manier van denken over je baby. Als je denkt dat het gedaan wordt zodat de baby kan presteren, dan mis je het volledige punt van baby zindelijkheidsperiode en zal het al snel een frustrerende boel worden. Baby’s kunnen geholpen worden met het leren waar ze hun behoefte kunnen doen. Of je als ouder ervoor kiest om dit in een luier te doen of boven een wc, dat is eigen keuze. Je baby zal er niets over zeggen 🙂 Over het algemeen vinden ook baby’s en kinderen het fijn om zonder vieze broek te lopen. Baby’s huilen niet voor niets bij een vieze, volle luier. Dus misschien zijn ze er dan inderdaad al aan toe 🙂

Mijn baby is al zindelijk, en die van jou?

Het is natuurlijk een aantrekkelijk onderwerp om te hopen dat je zo snel mogelijk slaagt met het project ‘baby zindelijkheid’. Dat zal vies tegenvallen. De tijden dat een baby zindelijk is via deze methode varieert tussen 10 maanden en 24 maanden. Als het je doel is om je baby zindelijk te maken, in plaats van zindelijkheidscommunicatie, dan zul je gefrustreerd raken. Het is niet doelgericht en je ‘doel’ duurt wel erg lang, het kost veel tijd, er zullen veel ongelukjes zijn en de energie die het kost raakt dan op. Daarom is dit ook een verkeerde insteek. Zodra je dit doet en gestrest bent, je zorgen maakt, panisch bent of je baby gaat plassen of niet, dan moet je even een stapje terug. Het is een manier die onvoorwaardelijk is, dus ongeacht of je baby het ‘goed’ doet of niet.

Vrijheid blijheid

Je bent geen betere ouder als je kind snel zindelijk is. Het is iets tussen ouder en kind, iedereen kiest zijn eigen weg daarin en dat mag ook gewoon. Iedereen is daar vrij in. Het is niet iets wat moet, het is iets wat kan.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*