Baby zindelijkheidscommunicatie: hoe werkt het?

Baby zindelijkheidscommunicatie: hoe werkt het?
mei 28, 2014 sharon

becopottyGister schreef ik over het principe baby zindelijkheidscommunicatie (bzc). Ik kan me voorstellen wanneer je het leest dat je er niet echt direct een goed beeld bij hebt. Ik bedoel, hoe werkt dat dan? Bij dit soort dingen raad ik aan, als je echt geïnteresseerd bent, een dergelijk boek erover te lezen, zodat je tot in detail kunt leren over het hoe en wat. Maar, om de beeldvorming een beetje te helpen kan ik kort omschrijven wat het idee is. Boeken die je kunt lezen zijn Je baby op het potje en The Diaper-free Baby. De volgende info is mijn beknopte weergave met behulp van het boek ‘Je baby op het potje’, want dit boek heb ik net gelezen.

De vasthoudfase en de potjesfase

Het zal je niet ontgaan zijn dat een pasgeboren baby nog niet kan zitten of lopen. De eerste fase, de vasthoudfase, is een fase waarin je baby volledig afhankelijk is van jou en jullie mate van teamwork. Voor de behoefte van de baby kun je hem boven de wc vasthouden, boven een potje, boven een wastafel, een emmer, etc. En dat op een comfortabele manier natuurlijk. Hoe ouder je baby wordt, hoe onafhankelijker hij wordt en hoe meer hij zelf zal kunnen. Bijvoorbeeld zitten op een potje, de wc deur aanwijzen, etc.

De zes stappen in de vasthoudfase

In de eerste fase, waarin een baby het meest ontvankelijk is om te leren en zijn behoeften te communiceren met je, verloopt in ongeveer zes stappen.
Stap 1: een signaal/geluid kiezen. Bijvoorbeeld psssssss wanneer er een behoefte gedaan wordt of gedaan kan worden (omdat je je baby boven een potje of iets dergelijks hebt). Dit signaal gebruikten wij ook bij onze dochter.
Stap 2: leren wanneer je baby moet plassen of poepen. Je kunt dit systematisch doen, bijvoorbeeld direct na een dutje, tijdens een voeding, na een voeding en dan elke zoveel minuten na de voeding, dan een tijdje niet. Sommige mama’s doen dit op gevoel, andere mama’s laten de luier af en proberen zo een patroon te ontdekken.
Stap 3: een goede plek zoeken. Als je eenzelfde plek kiest, is dit gemakkelijker voor je baby om te leren wat de bedoeling is.
Stap 4: positie kiezen. Baby’s schijnen voorkeuren te hebben voor de manier waarop je vasthoudt. Meestal is dit een beetje liggend in je armen met een lichte potjeshouding.
Stap 5: communicatie. Je kunt de signalen van je baby leren lezen en buiten je ‘systematische’ timing ook gewoon zien wanneer je baby moet plassen.
Stap 6: begrip en toewijding. Zoals al eerder geschreven is het niet iets wat je ‘even’ doet. Het kost tijd en moeite. Er is een ontspannen ouder nodig die er relaxt mee om kan gaan, zonder verwachtingen.

Eigen weg

In het boek worden veel opties gegeven om je eigen weg erin te kiezen. Fulltime of parttime. Met luiers aan tussendoor of gewoon met de billen bloot. De nachten er direct bij, of ’s nachts een ‘pauze’. Je kunt heel veel verschillende keuzes maken!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*